KAJ PREDSTAVLJA IZRAZ 'SPECIALTY KAVA'

'Specialty coffee' oziroma 'Specialty kava' je visokokakovostna kava, ki raste zgolj v mikroklimatskih razmerah nad 1200 metrov nadmorske višine v tropskem in subtropskem pasu. In ravno nadmorska višina je odgovorna za to, da nudi posebne mikroklimatske pogoje, ki kavi dodajo posebne in edinstvene naravne arome ter okuse. Najbolj kvalitetno visokokakovostno kavo se dobi v Srednji in Južni Ameriki, Aziji ter Afriki. Največja proizvajalka kave danes je še vedno Brazilija, nato ji sledijo še Vietnam, Kolumbija in Indonezija.

Specialty kava nam v bistvu pove celotno pripoved o tem, kako kava prispe od polja pa vse do kupca. Pri tej kavi lahko kupec izve točno na kateri kmetiji je kava rastla in se razvijala, pod kakšnimi vremenskimi vplivi je uspevala, kdaj in kako je bila obrana ter kako se je transportirala in skladiščila.

Specialty kava ni mešanica več kav iz ene same države, ampak je kava, ki jo proizvede samo en kmet iz določene regije in ravno zaradi tega je ta kava upravičena kot sinonim za kakovost.